Een nieuwe Van der Helst?!

Celine Oldenhage, student Cultuurgeschiedenis, deed in de digitale krantenbak Delpher een bijzondere vondst. In een aantal krantenartikelen van april 1932 werd beschreven hoe restaurator P.N. Bakker de signatuur van Bartholomeus van der Helst had aangetroffen in de door de lijst afgedekte rechteronderhoek van een schilderij uit de collectie van het Walenweeshuis. Het schilderij met de regenten van het Walenweeshuis van 1641–1642 stond geregistreerd als een werk van een onbekende maker.

Het schilderij bevindt zich in het depot van het Amsterdam Museum, waar het sinds 2021 in bruikleen is van de Waalse Kerk. Daar werd het uitgelijst en na schoonmaak van de rechteronderhoek bleken er fragmenten van de signatuur van Van der Helst zichtbaar te zijn.

Heel opmerkelijk is dat na de publicatie van deze vondst in de landelijke kranten in 1932 geen kunsthistoricus dit heeft opgepakt. Zelfs Jan Jacob de Gelder niet die in 1921 op Van der Helst was gepromoveerd en tijdens het verschijnen van het artikel directeur van het Leidse prentenkabinet was. Het is zodoende buiten de kunsthistorische documentatie gebleven en kwam ook niet in mijn onderzoek terecht.

Het schilderij verkeert in slechte staat en om de toeschrijving goed te kunnen onderzoeken zal het gerestaureerd moeten worden. De Waalse Kerk en het Amsterdam Museum gaan op zoek naar financiering voor deze restauratie. Het zal daarom nog wel even duren voor het publiek het werk kan zien.

Lees meer over de bijzondere ontdekking van Celine Oldenhage in het artikel dat zij schreef voor het nieuwste nummer van Maandblad Amstelodamum. In een later nummer van Amstelodamum zal zij dieper ingaan op de cultuurhistorische achtergronden van het schilderij.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Bartholomeus van der Helst

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s