Een bijzondere samenwerking

Dit schilderij Herdersjongen met kudde dook vorig jaar in de kunsthandel op en blijkt een heel bijzondere samenwerking te zijn tussen de Utrechtse landschapsschilder Jan Baptist Weenix en Bartholomeus van der Helst. Op het eerste gezicht zou je niet aan Van der Helst denken, maar bij nadere bestudering blijkt het doek twee signaturen te dragen. In de rechterbovenhoek is GioBaWeenix te lezen en op de kraag van de jongen lezen we BVHelst. Beide opschriften zijn in de natte verf gekrast. Overigens is dit een atypische signatuur voor Van der Helst die zijn schilderijen meestal met ‘B. vander helst’ signeerde.

Het schilderij is waarschijnlijk tussen 1647-1649 geschilderd, toen Jan Baptist Weenix in Amsterdam verbleef. Uit verschillende bronnen weten we dat Van der Helst Weenix kende. Van der Helst portretteerde hem, een schilderij dat we nu alleen nog uit een tekening kennen. Verder meldt de verzamelaar Willem Vincent van Wittenhorst in zijn aantekeningen dat hij van Weenix een zelfportret van Van der Helst kocht. Ook dat schilderij is niet bekend.

Jan Baptist Weenix had zich gespecialiseerd in landschappen en schilderijen van dieren, maar was zelf niet onverdienstelijk in het schilderen van figuren. Waarom droeg de portretschilder Van der Helst hier dan bij door het gezicht van de jongen en misschien wel zijn hele figuur toe te voegen? Gaat het eigenlijk om een portret of is het alleen de uitbeelding van een herdersjongen?

Onder op de rand van het kostuum van de jongen staat nóg een opschrift dat is te lezen als N Kip of A Kip. Verwijst dit opschrift naar een derde schilder of is het de naam van de opdrachtgever? Of zijn het alleen wat willekeurige tekens?

De huidige eigenaar heeft het schilderij tot 3 september aan het Centraal Museum in bruikleen gegeven, zodat het publiek dit bijzondere werk kan bekijken.
Daarnaast looft looft hij een prijs uit aan degene die de raadsels van dit schilderij kan oplossen. Kijk op de website van het museum voor deze prijsvraag waarmee een weekend naar Antwerpen kan worden gewonnen.

Reacties uitgeschakeld voor Een bijzondere samenwerking

Opgeslagen onder Bartholomeus van der Helst, werk

Reacties zijn gesloten.