11 februari 2011: promotie Judith van Gent

Op 11 februari verdedigde ik aan de Universiteit Utrecht mijn proefschrift Bartholomeus van der Helst (circa 1613-1670): een studie naar zijn leven en zijn werk. In deze monografische studie reconstrueer ik aan de hand van het overgeleverde werk en documenten, de loopbaan en klantenkring van Van der Helst. Daarnaast beschrijf ik zijn werk en analyseer de ontwikkeling van zijn stijl. Het proefschrift bevat een catalogus van het werk van Van der Helst, een chronologisch overzicht van de documenten die betrekking hebben op de schilder en zijn familie en een catalogus van werken door zijn zoon Lodewijk. Klik hier voor de inhoudsopgave.

In oktober van dit jaar zal het proefschrift door Uitgeverij Waanders als handelseditie worden uitgegeven. Naar aanleiding van deze uitgave is in dezelfde tijd in het Amsterdam Museum een presentatie over Van der Helst te zien.

2 reacties

Opgeslagen onder Bartholomeus van der Helst

2 Reacties op “11 februari 2011: promotie Judith van Gent

 1. theo

  Houd me op de hoogte!
  groeten,

  Theo

 2. Lilian Ruhe

  Beste Judith,
  Van harte gefeliciteerd met je meer dan prachtige werk over Van der Helst! Ik kijk uit naar de handelseditie.
  Op je website zag ik bij de bespreking van het portret van Aert van Nes dat zijn curieuze handgebaar onverklaarbaar is. Misschien is het in verband te brengen met het ‘veto-gebaar’ dat John Bulwer toont in zijn beroemde werk “Chirologia” uit 1644, jou ongetwijfeld bekend. Het nadrukkelijk wijzen op zijn beslissingsbevoegdheid zou wellicht prachtig passen bij zijn nieuwe functie als luitenant-admiraal. Ik ben benieuwd wat je van deze suggestie vindt.
  Hartelijke groet,
  Lilian Ruhe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s