7 september 2010: Potgieterzaal UBA open

In de Universiteitsbibliotheek Amsterdam op het Spui is gisterenmiddag de Potgieterzaal feestelijk in gebruik genomen. In deze zaal waren tot voor kort kleine presentaties van de Bijzondere collecties van de UB te zien. Nu deze afdeling naar de nieuwe locatie op het Rokin is verhuisd, kan de zaal worden gebruikt voor vergaderingen. De zaal is naar Everhard Potgieter genoemd, een 19de-eeuwse schrijver van wie de UB verschillende objecten in bezit heeft. Enkele objecten zijn in het zaaltje tentoongesteld.
Verder hangen er ter decoratie twee één-op-één reproducties van schilderijen van Bartholomeus van der Helst: een van het portret van de overlieden van de Handboogdoelen dat in het Amsterdams Historisch Museum is te zien en een ander van de Schuttersmaaltijd die in de ingangszaal van het Rijksmuseum hangt. Er is voor deze twee schilderijen gekozen, omdat ze voor deze locatie zijn geschilderd. Op de plaats waar nu het gebouw van de UB staat, stond tot eind 19de eeuw het gebouw van de Voetboogdoelen. Van der Helst schilderde zijn magnum opus voor de ‘Oude Sael’ op de eerste verdieping van deze doelen. In de achtergrond van het portret is een doorkijk met de huizen aan de overkant te zien.

Als Van der Helst onderzoeker en afvaardiging van het AHM, was ik gevraagd om bij deze kleine bijeenkomst iets over de twee schilderijen en de maker ervan te vertellen. Ik kon het gezelschap melden dat Potgieter zeer tevreden met deze keuze zou zijn geweest: in 1844 roemde hij de Schuttersmaaltijd en vond hij deze mooier dan de Nachtwacht en Flinck’s Schuttersfeest. De drie schuttersstukken waren op dat moment samen te bezichtigen in het Rijksmuseum dat toen in het Trippenhuis op de Kloveniersburgwal zat.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Bartholomeus van der Helst

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s